Khamis, 29 Januari 2015

Ayam Masak Halia Ala Thai


Ayam Masak Halia Ala Thai

Bahan-bahan
200gm isi ayam - Hiris
1 in halia - hiris memanjang
2 ulas bawang putih - hiris memanjang
1/2 labu bawang besar - hiris memanjang
1/2 batang carrot - hiris memanjang
1/2 biji capsicum merah atau hijau - hiris memanjang
4 biji cendawan hitam - rendam dan hiris nipis
1 tangkai daun ketumbar - hiris halus

Perasa
1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

2 sudu kecil tepung jagung + 1 sudu besar air (larutkan)

Cara-cara :
1.  Tumis bawang putih hingga perang, masukkan ayam dan masak hingga ayam berubah warna.  Masukkan halia, cendawan dan carrot.  Gaul rata.
2.   Masukkan bahan-bahan perasa dan sedikit air, masak sebentar 2-3minit.  Tuang bancuhan tepung jagung, kacau sebentar hingga kuah nampak pekat dan masukkan bawang dan capsicum.  Gaul rata.
3.  Angkat, tabur dengan hirisan daun ketumbar dan hidangkan bersama nasi putih.
Ayam Masak Halia Ala Thai



Tiada ulasan:

Catat Ulasan